Jak dobrać kolor szminki?
Zastanówmy się wspólnie, który kolor szminki jest dla Ciebie odpowiedni. Tutaj podpowiem Ci, które odcienie czerwieni, różu i nude będą pasować do Twojego typu kolorystycznego.
Istnieją różne sposoby na wybór koloru szminki. Wszyscy wiemy, że jest wiele odcieni czerwieni lub różu, a niektóre z nich mogą nas wizualnie postarzyć, a inne odświeżyć. Naszym zadaniem jest więc wybranie tego drugiego odcienia!
Jak to zrobić? To bardzo proste. Wróćmy do źródła - typu kolorystycznego. Są to cechy Twojego wyglądu: odcień włosów, odcień skóry, kolor oczu. W rzeczywistości ten aspekt odgrywa ważną rolę, ale nie jest decydujący. W absolutnie każdej palecie kolorów szminek można znaleźć odcień, który będzie nam odpowiadał.
Lubisz czerwone szminki? Z pewnością znajdziesz idealny odcień dla siebie. Wolisz róż? Po prostu wybierz go zgodnie ze swoim typem kolorystycznym. Czy nosisz tylko pomadki nude? Nawet tutaj istnieją odcienie, które pomogą Ci stworzyć idealny wygląd. Wszystko zależy od Twoich cech. Przyjrzyjmy im się bliżej.
Jak dobrać kolor pomadki do typu urody?
Nie zamierzam szczegółowo analizować Twojego koloru oczu czy odcienia włosów. Liczy się tylko to, czy masz zimny czy ciepły typ kolorystyczny.
Zimny - Twoje włosy i oczy są w odcieniach popielu, błękitu, niebieskiego, fioletu. Bardzo często ten typ kolorystyczny ma wyraźne, kontrastujące, ostre rysy twarzy. Skóra ma różowy odcień.
Ciepły - włosy często mają odcienie żółci, czerwieni, piasku, miedzi, pszenicy, a oczy są zielone lub brązowe. Skóra ma żółtawy, brzoskwiniowy lub złoty odcień.
Już na tym etapie można wybrać kolory szminek, które będą idealnie wyglądać na ustach.
Jeśli Twój typ kolorystyczny jest zimny, to zwróć uwagę na chłodne odcienie fioletu, beżu i czerwieni. Dla brunetek o zimnym typie kolorystycznym odpowiednie będą pomadki w kolorze marsala, głębokiej czerwieni i wina. Dla blondynek o zimnym typie kolorystycznym polecane są pomadki w odcieniach lawendy, popielatego różu i fioletu.
Jeśli twój typ kolorystyczny jest ciepły, wybierz odcienie: brzoskwiniowy, koralowy, marchewkowy, brązowy. W przypadku ciepłych typów kolorystycznych można kierować się zasadą „dwóch tonów”: idealny kolor szminki jest o dwa odcienie ciemniejszy niż usta.
Jak wybrać czerwoną szminkę?
Prawdopodobnie masz przyjaciółkę, która mówi: „Nie wyglądam dobrze w czerwonej szmince”. Do niedawna byłam to ja. Naprawdę myślałam, że czerwona pomadka nie jest dla mnie, dopóki nie znalazłam idealnego dla siebie koloru.
Wybierając czerwoną szminkę, należy również kierować się zasadą typu kolorystycznego.
Dla zimnego typu kolorystycznego (z zielonymi oczami i jasną cerą) odpowiednie są odcienie malinowe, winne, żurawinowe, bordowe i porzeczkowe. Ważne jest, aby czerwona szminka miała zimny połysk.
Osoby o ciepłym typie urody (z niebieskimi lub szarymi oczami, ciepłym odcieniem skóry) powinny zwrócić uwagę na pomidorowe, koralowe i marchewkowe odcienie czerwieni. Ale jeśli Twoja skóra ma żółtą barwę, zapomnij o szminkach marchewkowych i koralowych, ponieważ sprawią, że Twoja cera będzie wyglądać niezdrowo.
Jeśli masz ciemną skórę, najlepiej wybrać neutralne kolory czerwonej szminki - arbuzową lub krwistą czerwień.
Jak wybrać różową szminkę?
To mój ulubiony odcień szminki i już dawno znalazłam dla siebie idealny róż. Mogę więc śmiało polecić Ci piękne różowe kolory szminek.
Popielaty lub zgaszony róż. Ten odcień jest właściwie uniwersalny. Pasuje zarówno brunetkom, jak i blondynkom, ale i tak należy zwrócić uwagę na kolory, które przeważają w naszym wyglądzie. Jeśli Twoje włosy i kolor oczu mają zimny odcień, popielata szminka jest tym, czego potrzebujesz! Lepiej wybrać średnie nasycenie - blady róż, różowy nude, pudrowy róż.
Fuksja. Bardzo prowokujący kolor, który może znacząco zepsuć wygląd. Polecam ten odcień wyłącznie brunetkom o zimnej, jasnej karnacji i jasnoszarych lub niebieskich oczach. W tym przypadku fuksja jest opcją korzystną w obu wersjach, zarówno w matowym, jak i błyszczącym wykończeniu. Obejmuje to również odcienie różu z fioletowym odcieniem.
Łososiowy róż lub różowa brzoskwinia. Bardzo piękne kolory dla ciepłego typu kolorystycznego. Są odpowiednie dla blondynek o pszenicznym odcieniu włosów lub brunetek o miedzianych refleksach.
Jagodowy róż. Jest to skrzyżowanie różu z czerwienią. Odcienie jagodowe są również uniwersalne i mogą być używane nawet przez ciemnoskóre piękności. Jednak tutaj wolałbym półprzezroczystą teksturę - możesz użyć lekkich szminek lub przyciemnianych błyszczyków.
Jak wybrać pomadkę nude?
Istnieje ważna zasada: idealna pomadka nude to taka, która jest o odcień ciemniejsza od koloru ust. Wiem, że czasem ciężko jest zastosować się do tej zasady w 100%, dlatego podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami.
Kolory szminek nude są najbardziej uniwersalne i najczęściej wykorzystywane zarówno w makijażu dziennym, jak i wieczorowym. Jednak najważniejszą dla mnie zasadą jest to, aby NIE wybierać pomadki o ton jaśniejszej od koloru ust! Taki błąd prowadzi do bardzo negatywnego rezultatu - bladości i utraty blasku w makijażu.
Jak dobrać kolor szminki nude? Przyjrzyj się żyłkom, które wystają na Twojej skórze. Jeśli mają zielony odcień, wybieraj odcienie nude ze złotym lub brzoskwiniowym pigmentem, możesz również użyć brązowych lub czekoladowych odcieni. Jeśli żyły są niebieskie, używaj tylko zimnych odcieni nude: różowy, karmelowy, fioletowy, śliwkowy, ale nie jaśniejszy niż usta.
Jaką szminkę wybrać - matową czy błyszczącą?
To kwestia preferencji. Pamiętaj jednak o najważniejszym. Matowe pomadki optycznie zmniejszają usta, podczas gdy błyszczące optycznie je powiększają. Możesz wybrać chłodny odcień matowej szminki i nałożyć na nią przezroczysty błyszczyk, uzyskując w ten sposób efekt objętości.
Zalety matowej szminki:
- trwałość,
- praktyczność,
- wszechstronność: możesz zachować matowy efekt lub nałożyć błyszczyk, aby uzyskać połysk.
Zalety błyszczącej szminki:
- ma bardziej nawilżającą formułę,
- nie podkreśla łuszczących się lub suchych ust,
- optycznie powiększa usta.
Mam nadzieję, że mój wpis pomógł Ci w tym, jak dobrać kolor szminki i w przyszłości nie popełnisz błędów w tej kwestii. Lepiej mieć w swojej kosmetyczce 3-4 pomadki w różnych odcieniach, ale idealnie dopasowane do nas, niż 50+ pomadek, które nie wyglądają twarzowo. Zróbmy krok w stronę świadomego kupowania kosmetyków :)
Komentarze (0)