Jane Jane

Splątane włosy – jak sobie z nimi radzić?

Splątane włosy – jak sobie z nimi radzić?

Rok temu zdecydowałam się zrezygnować z boba i absolutnie tego nie żałuję. Musiałam jednak radykalnie zmienić swoją pielęgnację i podejście do włosów. Zastanówmy się więc, jak cieszyć się długimi włosami bez plątania i bolesnego rozczesywania.

1. Pierwszą zasadą jest to, że się nie poddajemy! I nie wycinamy splątań. Nie krzywdźmy naszych ukochanych fryzjerów i nie dokonujmy takich nieautoryzowanych korekt fryzury.

2. Gdy tylko poczujesz splątanie, odłóż grzebień na bok. Zostaw to pasmo i kontynuuj czesanie. Zidentyfikuj wszystkie problematyczne obszary.

3. Następnie należy zwilżyć splątane włosy, ale nie tylko wodą. Odpowiednie będą następujące produkty:

• Specjalne produkty kosmetyczne. Moje ulubione to: L'Oreal Professionnel Serie Expert Vitamino Color, Tangle Teezer Everyday Detangling Spray, Matrix Miracle Creator.
  • Olejek, balsam lub maska do włosów;
  • Domowe sposoby na rozczesanie włosów: wlej wodę do butelki z rozpylaczem i wymieszaj ją z odżywką do włosów (powinna zawierać silikony).

4. Nakładamy produkt na całej długości splątanego kosmyka i delikatnie rozplątujemy go grzebieniem, używając rąk. Upewnij się, że nałożony przez nas produkt pozostał, w razie potrzeby nałóż go ponownie.

5. Po rozplątaniu wszystkich kosmyków spłucz produkt i rozczesz włosy.

Jeśli sploty często pojawiają się na końcach, należy rozważyć ich obcięcie, ponieważ prawdopodobnie są one dość suche, co powoduje plątanie. Urazów podczas czesania jest coraz więcej, więc lepiej poczekać trochę dłużej, aż włosy urosną do pożądanej długości i cieszyć się ich zadbanym wyglądem i łatwym rozczesywaniem.

Dbaj o swoje włosy i pamiętaj, że nie ma sytuacji beznadziejnych :).

09 stycznia, 2025
09 stycznia, 2025