Jak zmyć samoopalacz? 3 najlepsze wskazówki
Oto ktoś, kto nie lubi bladej skóry, ktoś, kto uwielbia się opalać i nosić białe ubrania na brązowym ciele... Tak, wiem wszystko o opalaniu i samoopalaczach. I wiem, jak je zmyć.
Każda dziewczyna, która choć raz w życiu używała kosmetyków przyciemniających skórę, zastanawiała się, jak zmyć samoopalacz. Nie jest problemem nałożyć go prawidłowo i równomiernie, problemem jest zmyć go bez śladu. Ale to tylko problem, jeśli naprawdę nie znasz prostych życiowych trików. Podzielę się nimi z wami.
Prawidłowe nakładanie produktu i stałe nawilżanie skóry to ważne kryteria, które wpływają na to, jak zmyć samoopalacz. Jeśli użyjesz specjalnej rękawicy, produkt zostanie nałożony równomiernie, a tym samym zmyje się bez plam. Jeśli nakładasz samoopalacz rękoma, przygotuj się na to, że zmycie go zajmie więcej czasu i wysiłku, ale nadal jest to możliwe! Sucha skóra jest ogromnym wyzwaniem przy usuwaniu samoopalacza, więc nigdy nie zaniedbuj jej nawilżania.
Dlaczego w ogóle należy zmywać samoopalacz? Istnieje kilka powodów:
- skóra musi być przygotowana do ponownej aplikacji, co oznacza, że należy zmyć pozostałości starego samoopalacza;
- po długim czasie samoopalacz stopniowo zaczyna blaknąć, ale często dzieje się to punktowo, więc trzeba „pomóc” produktowi opuścić naszą skórę;
- jeśli użyłaś samoopalacza na wakacjach lub imprezie, a zaraz potem chcesz wrócić do swojego zwykłego wyglądu.
Jak więc zmyć samoopalacz?
Metoda 1:
Dobrze znana i logiczna. Używaj peelingów. Jeśli zmywasz samoopalacz z twarzy, wybierz tylko delikatny peeling lub hołd. Do ciała możesz wybrać peeling solny lub cukrowy z dodatkiem olejków. Drobinki peelingujące złuszczają warstwę rogową naskórka wraz z uporczywym samoopalaczem, a olejek nawilża i zmiękcza skórę. Co więcej, olejek ma również pozytywny wpływ na samoopalacz. Szoruj skórę okrężnymi ruchami przez 10-15 minut, zwracając uwagę na każdy centymetr ciała, ponieważ istnieje ryzyko pojawienia się plam.
Metoda 2:
Używaj olejków do ciała - kokosowego, oliwkowego lub migdałowego. Nałóż obficie na suchą skórę i wcieraj przez długi czas. Pomoże to osłabić efekt samoopalacza i stopniowo zmniejszyć jego intensywność. Zmyj olejek ulubionym środkiem myjącym i ciepłą wodą. Następnie polecam nałożenie maseczki z białej glinki, która dodatkowo oczyści skórę i usunie samoopalacz z porów.
Metoda 3:
Najprostszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest użycie specjalnych produktów. Marki produkujące samoopalacze zadbały o tych, którzy chcą szybko zmyć samoopalacz. Są łatwe w użyciu i już po pierwszej aplikacji potrafią oczyścić skórę w 90%, a niektóre nawet całkowicie. Osobiście polecam sprawdzone produkty. Niektóre z nich najlepiej stosować z rękawicą do usuwania opalenizny, aby uzyskać lepsze rezultaty. Dzielę się z wami tymi najlepszymi.
Jak zmyć samoopalacz z rąk?
Jeśli tak jak ja kiedykolwiek nakładałaś samoopalacz bez rękawiczek, gratuluję. Wiesz co to pomarańczowe dłonie:) Jak zmyć samoopalacz z dłoni, żeby nie pozostał po nim żaden ślad? Wypróbowałam wszystkie znane sposoby i wiem, które z nich naprawdę działają.
Metoda 1. Złuszczanie. Zasada jest taka sama, jak w przypadku ciała - nałóż peeling i masuj przez 15-20 minut. Wcześniej można potrzymać dłonie przez chwilę w ciepłej kąpieli.
Metoda 2. Specjalne podkładki do usuwania są skuteczne. Nie są zbyt wygodne dla ciała, ale wycieranie rąk po nałożeniu samoopalacza to skuteczny sposób na ich oczyszczenie. Polecam!
Metoda 3. Cytryna lub kwasek cytrynowy rozcieńczony w wodzie. Jeśli jest to świeża cytryna, wystarczy przetrzeć ręce miąższem, pozostawić na 5 minut i spłukać wodą. Jeśli jest to kwas cytrynowy, rozcieńcz 2 łyżeczki w misce z wodą i zanurz ręce w roztworze. Trzymaj go przez 5-10 minut i pamiętaj o posmarowaniu rąk kremem.
Nie rezygnuj z samoopalacza z obawy przed plamami na skórze. Wszystko to jest naprawdę łatwe do naprawienia, jeśli wiesz, jak prawidłowo zmyć samoopalacz. Teraz Ty też wiesz :)
Komentarze (0)