Jak zrobić manicure w domu krok po kroku?
To nie jest takie trudne, obiecuję! Chcę podzielić się prostą instrukcją klasycznego manicure, który możesz wykonać samodzielnie w domu. Zajmuje to minimum czasu i wysiłku, a Twoje dłonie będą wyglądać świetnie.
Wszelkie zabiegi na paznokciach były dla mnie kiedyś problemem, bo po prostu nie lubiłam poświęcać im czasu. Dlatego wymyśliłam dla siebie te 5 kroków i teraz wiem, jak zrobić manicure bez zamieniania go w weekendowy koszmar.
Nie, nie potrzebujemy nieporęcznych urządzeń, takich jak frezarka do paznokci, nie potrzebujemy też kilograma pilników. Zestaw do manicure może składać się z zaledwie 5 produktów. To naprawdę wystarczy! Chętnie Wam opowiem i pokażę.
- Preparat do usuwania skórek - najskuteczniejszy będzie ten na bazie zasadowej.
- Kopytko lub patyczek do skórek - lepsze będzie kopytko, gdyż jest trwalsze. Patyczek szybko odkształca się pod działaniem zmywacza.
- Cążki (do skórek) - uwaga (!) są do skórek, nie do paznokci. Wybierz te z najmniejszymi ostrzami, aby wygodnie było obrabiać naskórek, nawet na małym palcu i nie krwawić.
- Pilnik do paznokci - dla naturalnych paznokci idealna ścieralność to 180/240 (im wyższa liczba, tym bardziej miękki pilnik).
- Olejek do skórek - w formie sztyftu, to najwygodniejsza rzecz, jaką można nosić przy sobie w torebce.
Masz już wszystko, czego potrzebujesz? Zróbmy teraz razem klasyczny manicure krok po kroku. Pokażę ci, jak robię to na dłoniach mojej mamy, a ty możesz z łatwością odtworzyć to na sobie.
Krok 1 - nadawanie kształtu
Pamiętaj o precyzji, którą chcesz zachować. Umieść pilnik równolegle do boków paznokcia i nie pochylaj zbytnio tych linii, szczególnie w miejscach wrastania. Nawet jeśli chcesz zrobić owal lub migdał. Moja modelka ma z tym problemy, ale dążymy do ideału, jak tylko się da. Nadajemy pożądany kształt.
Krok 2 - uniesienie skórek
Weź kopytko lub patyczek i delikatnie otwórz przestrzeń między płytką paznokcia a skórkami. Nie naciskaj, nie drap, po prostu unieś do góry płynnymi ruchami.
Krok 3: nakładanie zmywacza
Ja wybieram alkaliczny zmywacz od FOX lub Piatto. Dzięki nim nie trzeba poświęcać wiele wysiłku. Nakładamy kroplę na paznokieć, rozprowadzamy ją w kieszeniach, które właśnie utworzyliśmy za pomocą kopytka. Czekamy minutę i zaczynamy czyścić przestrzeń pod paznokciami, w okolicy skórek, między płytkami paznokcia i bokami. Robimy wszystko w taki sposób, aby nie ukryć skórek, ale je podnieść.
Krok 4 - wycinanie skórek
Delikatnie i ostrożnie odetnij za pomocą cążek wszystko, co zostało uniesione. Kiedy wykonujemy manicure samodzielnie, należy uważać, by się nie skaleczyć. Wystarczy wsłuchać się w swoje odczucia, a wtedy nie zranimy się niepotrzebnie. Wierzę w Ciebie! Ja wybieram cążki do paznokci Staleks. Mam je od około 3 lat, nigdy ich nie ostrzyłam i sprawdzają się idealnie. Rozmiar ostrzy to 6 mm.
Krok 5 - pokrycie skórek oliwką
Mówimy o naturalnym manicure bez powłoki, więc teraz nałóż olejek. Ten krok jest koniecznością, ponieważ pomoże utrzymać skórę wokół paznokci w czystości i zatrzyma wzrost skórek. Powtórz go w przyszłości, na przykład jako dodatek do kremu na dłonie.
To wszystko! Jestem pewna, że udało Ci się uporządkować paznokcie podczas oglądania odcinka ulubionego serialu.
W ten sposób możesz przygotować paznokcie pod lakier lub stworzyć naturalny manicure w stylu clean girl. Dziś jest to bardzo pożądany trend.
Komentarze (0)