FDK

Najlepsza pianka do mycia twarzy: mój ranking

Najlepsza pianka do mycia twarzy: mój ranking

Pianka do mycia twarzy to środek oczyszczający z dozownikiem, który zamienia płyn w bardzo lekką, powietrzną teksturę. Konsystencja pełna bąbelków delikatnie usuwa zanieczyszczenia ze skóry, w tym resztki makijażu i sebum.

Lubię pianki za ich łagodne działanie na skórę. Sam proces oczyszczania staje się komfortowy, nawet jeśli naskórek jest podrażniony lub występują stany zapalne. Delikatna pianka do mycia twarzy stosowana jest tak samo jak żel – po usunięciu makijażu wodą micelarną lub olejkiem hydrofilowym. Pianka kończy etap oczyszczania i pozostawia długotrwałe uczucie świeżości.

Najlepsza pianka do mycia twarzy w moim rozumieniu to bezpieczna formuła, przyjemny zapach i skuteczne działanie. Dlatego przygotowałam dla was ranking – mój top 5 najlepszych pianek do mycia twarzy. Przejdę szczegółowo przez każdą z nich, abyście również mogli zrozumieć zalety tych produktów. Zaczynajmy!

Najlepsza pianka do mycia twarzy: mój top 5

1. La Roche-Posay Physiological Cleansing Micellar Foaming Water

To jeden z najlepszych produktów micelarnych, jakich używałam. Tekstura pianki bardzo delikatnie oczyszcza skórę, a dzięki micelom zanieczyszczenia i resztki makijażu jakby rozpuszczają się, pozostawiając uczucie idealnej czystości. Pianka przeznaczona jest do skóry wrażliwej, ale moja problematyczna cera bardzo się z nią zaprzyjaźniła i mogę ją śmiało polecić.

W składzie znajdują się polimery stosowane w farmaceutycznych środkach do płukania oczu. Formuła nie zawiera alkoholu ani mydła, a poziom pH jest fizjologiczny. Jak wszystkie produkty La Roche-Posay, pianka zawiera wodę termalną, która łagodzi skórę twarzy. Kremowy zapach pianki ma lekkie, świeże nuty ogórka.

2. Pharmaceris T Puri-Sebostatic Deeply Cleansing Foam

Jeśli mówimy o najlepsze pianki do mycia twarzy, to nie mogę pominąć tego produktu od Pharmaceris. Bardzo lubię prawie całą serię „T”, przeznaczoną dla skóry problematycznej, tłustej i mieszanej. Gdy zmagałam się z trądzikiem, właśnie tę serię od Pharmaceris polecił mi dermatolog i to ona mnie uratowała.

Pianka od Pharmaceris także nie zawiera mydła, a w jej składzie nie ma alergenów, substancji zapachowych, SLS i SLES. W celu zwalczania stanów zapalnych jej formuła została wzbogacona cynkiem oraz ekstraktami z tamaryndowca i łopianu. Uważam, że to najlepsza pianka do mycia twarzy, która normalizuje pracę gruczołów łojowych i zapobiega pojawianiu się tłustego połysku. Ma lekki i przyjemny zapach.

3. Medik8 Calmwise Soothing Cleanser

Jeśli chodzi o produkty z serii profesjonalnych, zdecydowanie polecam piankę Medik8. Jest również przeznaczona do skóry wrażliwej, jest bezpieczna i bardzo delikatna. Dobrze oczyszcza, nie pozostawia uczucia suchości, a do tego ma delikatny, ziołowy zapach. Kosmetolodzy polecają ją do skóry naczynkowej i skłonnej do zaczerwienień.

Podstawą formuły jest chlorofil – naturalny składnik roślinny, który ma właściwości gojące i łagodzące. Dzięki glicerynie pianka dobrze oczyszcza, nie powodując suchości i uczucia ściągnięcia. Specjaliści zalecają jednak stosowanie jej w połączeniu z olejkiem oczyszczającym Medik8 (https://makeup.pl/product/601013/).

4. Avene Eau Thermale Cleansing Foam

Bardzo delikatna pianka do mycia twarzy (delikatna pianka do mycia twarzy), którą poznałam całkiem niedawno. Marka prezentuje ten produkt jako mus, ale ma on teksturę pianki – lekką i powietrzną. Produkt jest niekomedogenny i hipoalergiczny. Może nie oczyszcza skóry z makijażu tak skutecznie jak, powiedzmy, pianka micelarna, ale jako końcowy etap oczyszczania sprawdza się w 100%.

Zawiera 98% składników naturalnych, wodę termalną Avene, a nie zawiera mydła. Pianka nadaje się do skóry wrażliwej, jest bezpieczna do oczyszczania okolic oczu, a także wspomaga przywrócenie równowagi wodnej skóry. Butelka wykonana jest w 100% z recyklingowanego plastiku, a sam produkt jest dermatologicznie testowany. Zapach, jak we wszystkich produktach Avene, nie jest intensywny i jest przyjemny.

5. Relance Lactic Acid + Centella Asiatica Extract

Najlepsza pianka do mycia twarzy z segmentu budżetowego. Skuteczne oczyszczanie, ekonomiczne zużycie i bezpieczne działanie na skórę. Produkt nie wywołał u mnie żadnych reakcji, dlatego z przyjemnością go używam i widzę dobre rezultaty.

Formuła z kwasem mlekowym i ekstraktem z wąkrotki azjatyckiej ma działanie rozjaśniające i naprawdę nadaje skórze ładny blask. Pianka świetnie oczyszcza z resztek makijażu. Nawet w dotyku skóra staje się gładka i bardzo czysta. Osoby, które nie lubią intensywnych zapachów w produktach do pielęgnacji, polubią tę piankę jeszcze bardziej. Bardzo podoba mi się też design butelek tej marki – wyglądają elegancko i minimalistycznie. Dodam, że marka nie testuje kosmetyków na zwierzętach.

Jestem przekonana, że wybór środka oczyszczającego to bardzo indywidualna sprawa, ale wierzę, że mój ranking pomoże komuś dokonać wyboru i znaleźć swój ulubiony produkt. Jeśli znajdziecie swoje najlepsze pianki do mycia twarzy – podzielcie się swoimi rekomendacjami. Na pewno posłucham waszych rad. Przytulam was wszystkich!