Jane Jane

Kosmetyki dla nastolatków - jakie wybrać i jak stosować?

Mam młodszą siostrę i to ja zawsze pomagałam jej w doborze kosmetyków, opierając się na moim doświadczeniu z trądzikiem oraz informacjach, które przekazywał mi mój dermatolog.

Zawsze pamiętam, że jesteśmy różni. I nie chodzi tylko o to, że wybierzemy inny deser czy bluzkę. Skóra też się różni. Dlatego moim głównym zadaniem było: wybrać delikatną pielęgnację, która pomoże utrzymać skórę czystą i bez wyprysków.

Teraz opowiem, co udało mi się wybrać. Stwórzmy razem podstawową kosmetyczkę dla nastolatka!

Zaznaczam, że mówimy tu o podstawowej pielęgnacji. Jeśli występują problemy skórne, warto skonsultować się ze specjalistą.*

Woda micelarna + pianka. Jeśli nastolatek często używa kosmetyków kolorowych, to dobry wybór, ponieważ łatwiej i przyjemniej zmyć tusz do rzęs wodą micelarną niż olejkiem hydrofilnym.

Olej hydrofilny + żel/pianka. Ważne, aby wyjaśnić, że olejku hydrofilnego nie można pozostawić bez zmycia pianką lub żelem. Samą wodą go nie zmyjemy, dlatego etapu z pianką lub żelem nie można pomijać.

Tonerem przecieramy twarz po umyciu. To nawilży skórę i usunie resztki zanieczyszczeń, jeśli przypadkiem jakieś pozostaną.

Najlepiej wybrać tonery na bazie wąkroty azjatyckiej. Ten składnik uspokoi skórę.

Potrzebny nam jest krem, który nawilży, ale nie obciąży skóry. Kremy na bazie kwasu hialuronowego będą odpowiednie tylko wtedy, gdy skóra nie ma stanów zapalnych i pojedynczych wyprysków. Kwas hialuronowy tworzy dodatkową warstwę, jakby film, co może pogorszyć sytuację.

Lepiej postawić na ceramidy lub pantenol.

Na początek lepiej wybrać filtry fizyczne. Są odpowiednie dla każdego. A skóra nastolatka dopiero przechodzi z etapu dziecięcego do dorosłego, o czym warto pamiętać.

To więcej niż wystarczające :)

Jeśli skóra nastolatka jest bardzo tłusta i się błyszczy, można dodać taki składnik aktywny, jak niacynamid. Pomoże wyrównać sytuację, ale lepiej skonsultować się z lekarzem.

Jeśli potrzebny jest środek na punktowe wypryski, lepiej wybrać pastę na bazie drzewa herbacianego lub kwasu salicylowego.

Tutaj proponuję dać dziecku swobodę, ale uprzedzić o ważnych aspektach, które zmniejszą ryzyko zapychania porów i powstawania stanów zapalnych.

1. Nigdy nie kładziemy się spać, zanim nie zmyjemy makijażu, a najlepiej robić to od razu po powrocie do domu.
  2. Jeśli puder, to mineralny i nie codziennie. Ciężkie podkłady odstawiamy na bok. Lepszy będzie krem BB i korektor.
  3. Pędzle i gąbki myjemy regularnie, co kilka dni.

Mam nadzieję, że te wskazówki pomogą wam w skompletowaniu pierwszej kosmetyczki dla nastolatka.