Kosmetyki dla nastolatków - jakie wybrać i jak stosować?
Dobranie odpowiednich kosmetyków zawsze jest trudne. A jeśli mówimy o skórze nastolatków (w wieku 12-14 lat i starszych), która jest tak łatwa do uszkodzenia, pojawia się jeszcze więcej pytań.
Mam młodszą siostrę i to ja zawsze pomagałam jej w doborze kosmetyków, opierając się na moim doświadczeniu z trądzikiem oraz informacjach, które przekazywał mi mój dermatolog.
Zawsze pamiętam, że jesteśmy różni. I nie chodzi tylko o to, że wybierzemy inny deser czy bluzkę. Skóra też się różni. Dlatego moim głównym zadaniem było: wybrać delikatną pielęgnację, która pomoże utrzymać skórę czystą i bez wyprysków.
Teraz opowiem, co udało mi się wybrać. Stwórzmy razem podstawową kosmetyczkę dla nastolatka!
Zaznaczam, że mówimy tu o podstawowej pielęgnacji. Jeśli występują problemy skórne, warto skonsultować się ze specjalistą.*
Etap 1 — Oczyszczanie
Woda micelarna + pianka. Jeśli nastolatek często używa kosmetyków kolorowych, to dobry wybór, ponieważ łatwiej i przyjemniej zmyć tusz do rzęs wodą micelarną niż olejkiem hydrofilnym.
Olej hydrofilny + żel/pianka. Ważne, aby wyjaśnić, że olejku hydrofilnego nie można pozostawić bez zmycia pianką lub żelem. Samą wodą go nie zmyjemy, dlatego etapu z pianką lub żelem nie można pomijać.
Etap 2 — Tonizacja
Tonerem przecieramy twarz po umyciu. To nawilży skórę i usunie resztki zanieczyszczeń, jeśli przypadkiem jakieś pozostaną.
Najlepiej wybrać tonery na bazie wąkroty azjatyckiej. Ten składnik uspokoi skórę.
Etap 3 — Nawilżanie
Potrzebny nam jest krem, który nawilży, ale nie obciąży skóry. Kremy na bazie kwasu hialuronowego będą odpowiednie tylko wtedy, gdy skóra nie ma stanów zapalnych i pojedynczych wyprysków. Kwas hialuronowy tworzy dodatkową warstwę, jakby film, co może pogorszyć sytuację.
Lepiej postawić na ceramidy lub pantenol.
Etap 4 — Ochrona przeciwsłoneczna
Na początek lepiej wybrać filtry fizyczne. Są odpowiednie dla każdego. A skóra nastolatka dopiero przechodzi z etapu dziecięcego do dorosłego, o czym warto pamiętać.
To więcej niż wystarczające :)
Jeśli skóra nastolatka jest bardzo tłusta i się błyszczy, można dodać taki składnik aktywny, jak niacynamid. Pomoże wyrównać sytuację, ale lepiej skonsultować się z lekarzem.
Jeśli potrzebny jest środek na punktowe wypryski, lepiej wybrać pastę na bazie drzewa herbacianego lub kwasu salicylowego.
Przejdźmy do kosmetyków kolorowych.
Tutaj proponuję dać dziecku swobodę, ale uprzedzić o ważnych aspektach, które zmniejszą ryzyko zapychania porów i powstawania stanów zapalnych.
- Nigdy nie kładziemy się spać, zanim nie zmyjemy makijażu, a najlepiej robić to od razu po powrocie do domu.
- Jeśli puder, to mineralny i nie codziennie. Ciężkie podkłady odstawiamy na bok. Lepszy będzie krem BB i korektor.
- Pędzle i gąbki myjemy regularnie, co kilka dni.
Mam nadzieję, że te wskazówki pomogą wam w skompletowaniu pierwszej kosmetyczki dla nastolatka.
Komentarze (0)