Mój TOP 5 najlepszych masek do włosów
Jak najlepiej okazać miłość włosom? Używając maski. Da ona 10-20 minut spa-relaksu dla kosmyków i w przyszłości poprawi ich kondycję. Jaką wybrać i jak prawidłowo jej używać – opowiadam w poście.
Dlaczego warto mi zaufać? Ponieważ przeszłam długą drogę od łamliwych i rozdwojonych końcówek cienkich włosów do przedłużania i konieczności radykalnej zmiany pielęgnacji. Zarówno na własnych, jak i doczepianych włosach maska działa tak samo. Jeśli jej skład i formuła są naprawdę wysokiej jakości, już po miesiącu regularnego stosowania zobaczysz wspaniałe rezultaty. Regularne stosowanie – to nie codziennie! Maska do włosów będzie skuteczna, jeśli będziesz ją nakładać dwa razy w tygodniu, koniecznie przestrzegając zaleceń.
Co zrobić, aby maska do włosów działała?
Nawet najlepsza maska do włosów nie przyniesie korzyści, jeśli nałożysz ją i natychmiast zmyjesz. Maska powinna pozostać na włosach co najmniej 10 minut.
- Po umyciu włosów szamponem, osusz je ręcznikiem, nie pocierając kosmyków, lecz delikatnie wyciskając wilgoć ręcznikiem. Z włosów nie powinna kapać woda.
- Nałóż maskę na włosy, omijając korzenie co najmniej 5 cm.
- Rozczesz włosy szczotką. Ja używam szczotki Janeke, ponieważ świetnie rozprowadza maskę po włosach i łatwo się ją czyści.
- Pozostaw maskę na włosach przez 10 minut. Możesz nałożyć czepek i ogrzać maskę suszarką przez 1-2 minuty.
- Zmyj produkt wodą o temperaturze pokojowej.
- Zakończ zabieg nałożeniem odżywki. Ten krok można pominąć, ale odkąd wprowadziłam go do swojej rutyny – zauważyłam wspaniałe rezultaty.
Najlepsza maska do włosów: moje top 5
Dlaczego wybrałam akurat tę piątkę? Ponieważ te produkty zostały przetestowane przeze mnie pod kątem nawilżania, odżywiania, nadawania blasku i ochrony przed łamliwością. To właśnie maska do włosów odgrywa jedną z najważniejszych ról w pielęgnacji, ale większość z nas ten krok pomija. Jeśli masz w swojej kolekcji tylko szampon i balsam lub odżywkę, nadszedł czas, aby dodać także maskę! Moje top 5 pomoże Ci podjąć właściwą decyzję.
L'Oreal Professionnel Serie Expert Metal Detox Anti-deposit Protector Mask
Uwielbiam tę maskę za jej natychmiastowe nawilżenie i wygładzenie nawet bardzo splątanych włosów! 10 minut – i Twoje kosmyki bardzo łatwo się rozczesują, mają piękny blask i gładkość.
Seria Metal Detox została stworzona do neutralizacji cząstek metali, takich jak miedź, które gromadzą się w strukturze włosów. Większość z nas myje włosy wodą z kranu, więc nie dziw się, jeśli Twoje włosy są zbyt sztywne i łamliwe. Ta maska właśnie pozwala wzmocnić włosy, oczyścić je z nagromadzonej miedzi i chronić przed łamliwością.
Maska Metal Detox doskonale pielęgnuje także farbowane włosy, zapobiegając szybkiemu wypłukiwaniu się koloru.
Matrix Food For Soft
Z tą serią zapoznałam się wtedy, gdy moje włosy wyglądały koszmarnie. Była głęboka jesień, więc włosy bardzo wypadały, łamały się, a końcówki były rozdwojone jak nigdy wcześniej. Matrix Food For Soft w ciągu 2 miesięcy zregenerował moje włosy i dokonał niemożliwego.
Używałam całej serii, ale maska dała bardzo intensywne odżywienie! Włosy jakby ożyły, zniknęła suchość i łamliwość, a ja na zawsze pozbyłam się elektryzowania. To najlepsza maska do włosów, które potrzebują odbudowy.
Formuła maski zawiera kwas hialuronowy i olej z awokado, które mają właściwości odżywcze, regenerujące i nawilżające. Wierzcie mi, ta maska sprawi, że włosy będą jedwabiem już po pierwszym użyciu!
Davines Nourishing Repairing Mask
Poznałam serie DEDE, MELU i NOUNOU. Linia NOUNOU okazała się dla mnie odkryciem, ponieważ zdołała zamienić moje zniszczone włosy w całkiem piękne kosmyki. Maska NOUNOU została stworzona specjalnie do włosów uszkodzonych przez wysokie temperatury, składniki chemiczne farb, zabiegi trwałej ondulacji lub prostowania.
Maska ma świetny skład na bazie ekstraktu z organicznego pomidora, białek i węglowodanów. Moje włosy zyskują blask, stają się gęstsze, a do tego łatwo się układają. Maska ma przyjemny, profesjonalny zapach, który utrzymuje się na włosach do 2 godzin. Jedyny minus – nie jest tania, ale efekty są tego warte!
L'Oreal Paris Elseve Dream Long Mask
Kolejny produkt od L'Oreal, który bardzo lubię. To najlepsza maska nawilżająca do włosów, która działa natychmiastowo. Marka obiecuje zachowanie 3 cm końcówek, ale ja potwierdzam: maska zachowa więcej! Udało mi się zapuścić piękne włosy, nie podcinając końcówek co miesiąc, jak robiłam to wcześniej.
Maska Elseve Dream Long zawiera roślinny keratynę, witaminy i olej rycynowy, które wzmacniają włosy na całej długości. Natychmiast po spłukaniu włosy są gładkie, bardzo miękkie i nawilżone.
Ale najbardziej w tej masce kocham jej zapach! Owocowy, intensywny, trwały. Czujesz go podczas suszenia włosów, a nawet w ciągu dnia.
Phytorelax Laboratories Keratin No-Yellow Hair Mask
Z ogromnym szacunkiem podchodzę do pielęgnacji Phytorelax Laboratories, ponieważ to pierwszy profesjonalny produkt, który wypróbowałam. Wówczas odpoczywałam pod palącym słońcem, a moje włosy potrzebowały odżywienia. Ale ta historia nie dotyczy tego.
Po przedłużeniu włosów musiałam utrzymywać ich chłodny ton i dbać o to, aby były nawilżone i błyszczące. Pielęgnacja doczepianych włosów jest dwa razy trudniejsza, ponieważ są one bardziej podatne na uszkodzenia. Dlatego musiałam znaleźć produkt, który pomoże utrzymać chłodny odcień i nie wysuszy włosów. Teraz mogę powiedzieć z pewnością, że Phytorelax Laboratories – to najlepsza maska do włosów rozjaśnianych.
Maska zawiera fioletowe pigmenty, które eliminują żółty odcień i nadają włosom popielaty ton. Efekt widać już po pierwszym użyciu. W przeciwieństwie do innych masek rozjaśniających, ta nie wysusza włosów, a wręcz przeciwnie – sprawia, że są miękkie, błyszczące i elastyczne.
Niezależnie od tego, jak bardzo są zniszczone Twoje włosy, produkt, który pomoże – to tylko najlepsza maska do włosów, i tylko wtedy, gdy nauczysz się trzymać ją na włosach co najmniej 10 minut. Uwierzcie, efekt będzie fantastyczny!
Komentarze (0)